Rassenkeuze

  Inhoud

  1. Inleiding
  2. Rassen pompoen
  3. Rassen rode biet
  4. Rassen peen
  5. Rassen prei

  Inleiding

  Kwaliteit kreeg geen aandacht

  Aan de basis van een goede kwaliteit staat het goede zaad en het goede plantgoed. We komen dan direct al tot een van de meest schokkende constateringen namelijk dat kwaliteit in de zin van ons uitgangspunt in het verleden vrijwel geen aandacht had. De smaak is bijvoorbeeld vrijwel nooit meegenomen bij selectie en veredeling. Individueel wordt er door telers zaadfirma’s wel aan gewerkt. Bij een aantal gewassen is wel onderzoek naar smaak gedaan. Bij rode biet en winterwortel vindt u hier wat resulaten. Dat bijvoorbeeld de smaak weinig aandcaht had wordt direct zichtbaar.

  Aandacht voor innerlijke kwaliteit van zaadgoed bij productie, selectie en veredeling vinden we bij:

  www.degroenenhof.nl, www.bolster.nl en www.bingenheimersaatgut.de

  De huidige veredeling richt zich op opbrengst en vergeet te vaak smaak en andere kwalitatieve eigenschappen. Naast de smakelijke traditionele oranje pompoenen is er nu ook de smakeloze Amoro. De heeft een hoge opbrengst door meer water in de pompoen. De veredeling lijkt wel te gaan in de richting van de voor consumptie ongeschikte reuzenpompoenen.

  De traditionele Pompoen (Uchiki Kuri)

  Steel op verhoging

  Uchiki Kuri - Productkwaliteit

  Een nieuw ras (Amoro)

  Steel verzonken

  Amoro - Productkwaliteit

  De Uchiki Kuri in Oktober 2016

  Uchiki Kuri 2 - Productkwaliteit

  De Amoro in Oktober 2016

  Amoro 2 - Productkwaliteit

  Dezelfde pompoenen 6 weken bewaard op kamertemperatuur (Uchiki Kuri)

  Uchiki Muri 6w - Productkwaliteit

  Dezelfde pompoenen 6 weken bewaard op kamertemperatuur (Amoro)

  Amoro 6w - Productkwaliteit

  Het verschil in houdbaarheid is hier heel extreem, maar bij onderzoek wordt ook een duidelijk verschil in houdbaarheid gevonden. De opbrengst van de Uchiki kuri is 15.000 –18.000 kg/ha. Die van de Amoro 30.000-40.000 kg/ha. De smaak van de Uchiki kuri is aanmerkelijk beter dan van de Amoro. Het droge stofgehalte van de linker pompoen is   % en van de rechter   %. Bij de veredeling wordt er eigenlijk meer water in de pompoen gestopt.

  De veredeling lijkt te gaan in de richting van de voor consumptie ongeschikte reuzenpompoen. Hieronder de zwaarste pompoen ooit.

  Beni Meier uit Pfungen - Productkwaliteit

  De zwaarste pompoen ooit. 1054 kg.
  Ongeschikt voor consumptie.
  (Foto Blik CH)

  Beni  Meier uit Pfungen in Zwitserland toont hier in 2014 de zwaarste pompoen ooit. De wijze van veredelen en telen is af te keuren. Interessant is wel dat een tuinder met oude tuinbouwprincipes: stalmestcompost voor de bodemverzorging het wint van 30.000 high tech plantenverzorgers in de VS die de zwaarste pompoen proberen te telen.

  Rassen rode biet

  Binnen rassen van rode biet zijn grote verschillen in smaak. Hieronder een onderzoek uitgevoerd door Verkerke (2007).

  Ras Smaakniveau
  Pablo 6,7
  Boro 6,7
  Rhonda 6,0
  Bikores 6,0
  Detroit2/Bolivar 5,3

  Rassen peen

  Bij peen wordt Nerac het meest geteeld. De reden is homogeniteit en goede oogstbaarheid door veel loof. Ondanks dat de veredeling daar nooit aandacht aan heeft besteed zijn er nu al betere rassen. Er is nog werk te doen. (Verkerke, 2007)

  Ras Smaakniveau Schaal 1-9
  Negovia 9,0
  Miami 6,7
  Nerac 6,7
  Namur 6,7
  Trevor 6,2
  Sterco 4,5

   

  Nuijten, 2016

  Ras Smaakniveau Schaal 1-9
  Oxhella (Bingenheim 6,0
  Robila(Bingenheim 7,0
  Flakkeese (Bolster) 5,9
  Solvita (Bingenheim) 6,3
  Rolanka (Bingenheim) 7,4
  Rothild (Hild) 4,5
  Crofton F1 6,3
  Nerac F1 5,4

  Rassen prei

  Bij rassenproeven blijken er duidelijke verschillen tussen de smaak van verschillende rassen. De richting die de verdeling kiest gaat in de richting van makkelijk oogsten, homogeniteit, makkelijk verkoopklaar maken en weinig last van schimmelzieken. De lange compacte vorm die om deze redenen veel voorkomt lijkt niet de smaak te bevorderen.

  Greet Lambrecht van het bedrijf Akelei in Schriek in België is uitgegaan van een telerselectie: de Mechelse blauwgroene winterprei die al vele generaties in het traditionele tuinbouwgebied van België aangebouwd en vermeerderd wordt. Het was een breed uitwaaierend ras. Via selectie werd gewerkt aan ziektetolerantie, lage bemestingsbehoefte en relatief recht opstaand blad zodat machinaal aanaarden mogelijk is. De Mechelse blauwgroene winterprei, selectie Akelei is in de handel verkrijgbaar.

  Meer info over het breed uitwaaierende ras Akelei:
  http://www.zaadgoed.nl/public/uploads/voorjaar%202014-web.pdf

  Greet Lambrechts - Productkwaliteit

  Greet Lambrechts - Productkwaliteit

  Greet Lambrechts met haar breed uitwaaierend ras.

  Bioforum Vlaanderen over een rassenproef van Inagro:

  “Akelei deed het goed met een donkere bladkleur en goede uniformiteit op het veld. De groeiwijze was opgericht. De sterk sleetbestendige planten deden het ook goed tegen roest en purpervlekkenziekte. De opbrengst van een goede 25,2 ton/ha ligt boven het gemiddelde. De sortering is fijn maar in de bak komt Akelei sterk naar voor.” (www.bioforumvlaanderen.be).