Bodemtype

    Inhoud

    1. De rol van het bodemtype
    2. Zand en klei
    3. Klei Flevoland
    4. Zeeklei Wieringermeer
    5. Zand Veluwe

    De rol van het bodemtype

    Het bodemtype is een van de bepalende factoren voor de kwaliteit van landbouwproducten. Bij wijn is dat heel duidelijk, maar het geldt eigenlijk voor alle landbouwgewassen. Door zware en eenzijdige bemesting kan de de rol van de bodem wat weggedrukt worden maar bij normale bemesting is de bodem bij alle gewassen te herkennen.

    Zand en Klei

    Prei op de Veluwe (links, stijl en fier) en prei in de Betuwe (rechts, breed en fors). Verschillen in eigenschappen door verschillen in landschap geven meer diversiteit en daarmee meer kleur aan de voeding.
    Tekening Leen Janmaat

    Klei Flevoland

    Een minder goede smaak komt veel voor in Flevoland.Een laag bemestingsniveau, goede voorvrucht bijvoorbeeld graan, een goed ras en wat grotere plantafstand kunnen bij peen hier wat aan doen.

    Flevopeen - Productkwaliteit

    Zeeklei Wieringermeer

    Goed afgerijpt
    Bladeren kleuren deels geel, goede smaak.
    Oppassen dat de bodem niet te rijk is en niet teveel stikstof bemesten. Dan kunnen goede wortels geteeld worden.

    Peen vd Gracht - Productkwaliteit

    Zand Veluwe

    Na ijle groei door te weinig kalium, veel schimmelziektes. Loof valt om en enige hergroei begint. Smaak wrang, niet zoet.

    Op zand worden de mooiste wortels geteeld bij bruine organische stof. Bij zwarte organische stof (podzol, veenkoloniaal) vaak wrange smaak. Bij geen goede bodem en verkeerde bemesting (kalium is bijvoorbeeld uitgespoeld) valt het niet mee om op zand goede wortels te telen.

    Geffen-Lunteren - Productkwaliteit